Zöld táborszervezés ötletek

Zöld táborszervezés ötletek

Egy gyerektábor megszervezése nem kis feladat. Pláne egy olyan gyerrektáboré, ami próbál Zöld lenni. Ha környezetbarát tábort szeretnénk szervezni, érdemes néhány szempontot (már a kezdetekkor) szem előtt tartani:

1. Vásároljunk minél kevesebbet! Amit lehet, kérjünk kölcsön vagy vegyünk használtan!

Minden új dolog vásárlásával gerjesztjük a termelést. Éppen ezért ha lehet, kérjünk kölcsön eszközöket. Ha szükség van valamire, kérdezzük körbe először az ismerőseinket és a környezetünkben élőket, hátha van, amit pár napra tudnak nekünk kölcsönözni.
A mi táborunkban végül semmilyen eszközt nem kellett vásárolni, mindent kölcsön kaptunk (tányérok, evőeszközök, kancsó, konyharuhák, törölközők, metszőolló, edények) és a tábor végén visszaszolgáltattuk 🙂 Ha valamit sehogyan sem tudunk kölcsönkérni, próbáljuk megvenni használtan! (Jófogás, Facebook Market).

Ezzel rengeteg pénzt spóroltunk!

2. Helyi finomságok, házi termékek

Legyen szó tízórairól vagy uzsonnáról, próbáljuk meg helyi termelőktől beszerezni, ne a boltban vásároljuk meg! Ehhez kell egy kis előzetes helyismeret, de akár a helyszínen is érdeklődhetünk az ottlakóktól. Ez a lépés egyrészt hozzájárulhat a kevesebb környezetterheléshez, mivel ezeket tudjuk csomagolásmentesen kérni, nincs szállításból adódó szennyezés, támogatjuk a helyi gazdákat, stb. Ráadásul egészséges táplálékkal szolgálhatunk a gyerekeknek 🙂

Ezek általában drágábbak, mint a tömegtermelésben gyártott élelmiszerek, azonban jelentős mennyiségű pénzt spórolhatunk a többi pont seítségével, így az élelmiszerre érdemes többet költeni, mint egy “átlagos” tábor.

A mi táborunkban házi kovászos kalács és kenyér, házi lekvár és szörp, házi joghurt és helyi gyümölcs volt. Emellett még lehet házi sajtokkal-vajjal, tejjel, különböző zöldségpástétomokkal, akár helyi hústermékekkel (kolbász, szalonna, stb.) tarkítani az uzsikat.

3. Hulladékmentes vásásrlás

Minden táborba más-más felszereltségre lehet szükség, ami nagyban függ attól, milyen a szállás típusa. Azonban még akkor is érdemes az alábbiakba befektetni, ha a szállásadó ad nekünk “ingyen”. Ugyanis a szállásadó a nekünk szánt holmikat átteszi a következő csoporthoz, nem fogja a nem használt dolgokat kidobni… 🙂 Hasonlóan a szállodák előrecsomagolt kis miniszappanaihoz ha nem nyúlunk, átmegy a következő vendéghez.

Tehát ha van rá lehetőségünk, az alábbi apróságokkal készüljünk:

Szükségünk van a kézmosáshoz szappanra? Vásároljunk házi készítésű, magyar, szilárd szappant a folyékony tubusos helyett!

WC papír? Vegyünk újrahasznosított papírból készült, csomagolásmentes WC papírt!

Mosogató szivacs? Vegyünk luffatökből készült szivacsot a műanyagszivacs helyett!
A luffatök elhasználódás után komposztálható (hiszen valójában szárított tök 🙂 ) És ha szerencsénk van, kapni lehet magyar termesztésű luffatök szivacsot is!

Ezeket mind egy helyről beszerezhetjük, például a Zöldboltban.

3. Kézműves foglalkozások természetes alapanyagokból

Amennyiben szerepel a tábor programjai közt kézműves szakkör, próbáljunk meg minél “zöldebb”, természetes alapanyagokkal megismertetni a résztvevőket.
Ilyen pl. a vessző, kender, gyapjú, kukoricacsuhé, növénytermések, gyékény, nád, kavics, faág, stb. Kerüljük a szintetikus anyagokat, különféle ragasztókat, csillámokat, festékeket amennyire csak lehet. Ragasztó helyett pl. készíthetünk csirizt lisztből és vízből.

Néhány kézműves ötletet és tapasztalatot itt találsz: Zöld kézműves foglalkozás ötletek

Alapanyag vásárlásnál figyeljünk arra is, honnan származik az alapanyag és próbáljunk meg hazai alapanyagokat vásárolni. 

Alapanyagokat is tudunk használtan venni! Nézzünk körül a jófogáson és a facebook marketen, mert ami valakinek szemét, a másiknak kincs 🙂
De használhatunk akár maradék fát, kinőtt pólókat, stb.

gyerektábor kézműves foglalkozás

4. Hozd a saját bögréd a táborba! felhívás

Ezzel az apró de annál jelentőségteljesebb lépéssel több dolgot is tettünk környezetünkért. Mivel mnden gyerek egyedi bögrét hoz, felismerik a sajátjukat és egész nap azt használják. Ezért kevesebbet kell mosogatnia tábor alatt, így kevesebb vizet használunk. 🙂 

Másrészt ha elmagyarázzuk, miért kérünk saját bögrét, miért fontos, hogy mindig legyen a táskában pohár és kulacs, talán némely gyermek és/vagy szülő elgondolkodik a hallottakon. 

Plusz a mi táborunkban még egy extra hozadéka is volt a bögréknek: a helyi fagyizóba saját bögréinkkel és kanalainkkal mentünk, hogy abba tudjuk kérni a fagyit, így elkerültük a műanyag tál-kanál párost (tölcsér nem volt).

hozd a saját bögréd

5. Emeljük ki a szülőknek, hogy ez egy környezetbarát, zöld tábor 🙂

Ezzel elkerülhetjük a táborba beszivárgó csipszeket, kekszeket, nyalókákat, szörpöket…. 🙂 A napi 3-szori étkezés (tízórai-ebéd-uzsi) egy napközis táborban elég kell, hogy legyen, nem kell még a plusz nasi! 🙂