Zöld(ebb) ovi-suli kezdés

Zöld(ebb) ovi-suli kezdés

Hamarosan itt az iskolakezdés, ilyenkor minden áruház tömve van iskolaszerekkel: füzetek, tolltartók, ceruza-toll, kacatok…Alább találhatsz néhány ötletet, ami segíthet abban, hogyan csökkentsük az ovi-sulikezdés ökológiai lábnyomát.

0.) Csak a valóban szükséges dolgok vásárlása

Ne feledjük a  mindenre érvényes aranyszabályt: csak azt vegyük meg, amire valóban szükség van! A környezetszennyezés fő forrása a túlfogyasztás. Túl sok mindent vásárolunk, aminek zöme felesleges! Vásárlás előtt tegyük fel a kérdéseket: Valóban kell nekünk (mégegy) belőle? Nem lehet a régit megjavítani (megvarrni, stb.)? Megéri megvenni valamit, ha tudjuk, hogy akár többszáz évig is szennyezi a természetet, mérgezi az élőlényeket-beleértve minket és az ükükükunokáinkat?…

Sokszor ha feltesszük magunkban ezeket a kérdéseket, sikerül lebeszélni magunkat a vásásrlásról.

A “nem vásárlás” a legzöldebb, legfelelősségteljesebb választás minden pont közül!

1.) Vegyük használtan

Az újonnan vásárolt tanszerekkel tovább gerjesztjük a termelést, így a legjobb ezt elkerülni. Ráadásul lássuk be, a legtöbb dolog messze készül, így sokat utazik, csomagolva van (még akkor is, ha az áruházak polcaira már csomagolás nélkül kerül!).

Sokan felteszik feleslegessé vált tanszereiket az apróhirdetős oldalakra, így érdemes először ezeken a helyeken körbenézni (marketplace, jófogás, stb…).

2) Válasszunk természetes alapanyagokat hazai kézművesektől

Tudtad, hogy ovis-sulis táska vagy éppen ceruzatartó is készülhet természetes anyagból, például gyapjúból?
Íme ez a kis dínós ovis hátizsák és tigrises ceruzatartó, amit én nemezeltem a család kis ovisának. 

Habár a kézműves termékek drágábbak a gyártósorról lecsusszant kínai portékáktól, ha a gyáraknak a termékeik után környezetterhelési adót kellene fizetniük, akkor már más lenne a helyzet. Inkább vásároljunk kevesebbet, de hazait, minőségit és természetes alapanyagokból. (Zöld tipp – vissza a 0. pontra: Rengeteget lehet spórolni, ha nem veszünk felesleges kacatokat! Vásárlás előtt gondoljuk át többször, valóban szükségünk van-e az adott termékre.)

Ha szeretnél ilyesmit, de nem vagy jártas a nemezelésben, írj nekem a Kapcsolat menüpont alatt! 🙂

gyappjú ovis hátizsák

gyapjú ceruzatartó

3) Csináljuk magunk!

Vannak dolgok, amiket mi magunk is egyszerűen elkészíthetünk természetes alapanyagokból, mint például ez a ceruzatartó, aminek alapanyaga lemetszett faágból vágott korong és vessző. Nagyon egyszerű elkészíteni, és 100%-ban kiválthatja a műanyag-fém bolti társait (ezek jórészt sokezer kilométerre készülnek, óriási a szállítási-csomagolási “lábnyomuk” és elhasználódás után még sokáig szennyezik a környezetet). Gondolkozzunk kreatívan! 🙂

vessző ceruzatartó

4) Vegyünk újrahasznosítottat

A Humusz Szövetség például árul újrahasznosított papírból készült füzetet, ami jó alternatívája lehet az új füzetnek.

gyappjú ovis hátizsák
gyappjú ovis hátizsák
gyappjú ovis hátizsák
ceruzataró vesszőből
vessző ceruzatartó

*A képek szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásukhoz kérj kérlek engedélyt. Köszi, hogy betartod 🙂