Telefontartó faágból

Telefontartó faágból

Egy lemetszett nyírfaágból készítettem ezt a kis asztali telefontartót.A mikéntje nem volt más, csupán a kis faragóval ki kellett vájni a megfelelő méretű mélyedést. Hogyha nem vagyunk mérnökök előfordulhat, hogy a telefon szeretne hátrabillenni. Ezt megakadályozhatjuk azzal, hogy két oldalra közel azonos szögben befúrunk egy-egy lyukat, majd belehegyezünk vagy egy kisebb ágat vagy pl. vesszőt. Így már biztosan áll 🙂

********

Ha csak a termék árát nézem, akkor nagyot nem spóroltam az elkészítésével: 700-3000 Ft között már lehet kapni ilyen egyszerű kis tartót fából vagy bambuszból.
Ha viszont a környezeti terhelést bele kellene kalkulálni a gyártóknak az árba -amire óriási szükség lenne-, akkor már biztos óriási lenne a különbség. Az alapanyag kinyerése (=favágás), a szállítás, csomagolás, szállítás a célországba, szállítás a kereskedőhöz, csomagolás, esetleg szállítás a vevőhöz….Mind óriási terhelés.

Találtam egy egyszerű és olcsó példányt a híres svéd bútorgyárnál, jelenleg 695 ft, bambuszból készült, az alábbi leírás van megavda:

“Bambuszból készült, ami egy könnyen tisztítható, tartós, természetes anyag. Anyaga: Bambusz, Áttetsző akril lakkozás”.

Származási ország nincs feltüntetve (a legtöbb oldalon egyébként ez az információ nincs feltüntetve). A legjobb esetben Svédország volna, hiszen onnan jön, de mivel ott tudtommal nem terem bambusz, minden bizonnyal a valós származása a terméknek: Távol-Kelet

Ennek kapcsán egyrészt érdemes magának a bambusznak mint alapanyagnak utánanézni, valójában mennyire “zöld”, hiszen annak van beállítva Itt pedig egy videó a bambusz feldolgozásáról. Nálam ez nem a “zöld” kategória. Nem mellesleg olyan mérhetetlen tiszteletlenség a természettel, a fákkal (élőlényekkel), ahogy ezek a gépek dolgoznak. Visszataszító.

Másrészről érdekes elmélázni az akril lakk biztonsági adatlapján (egyik termékről itt elérhető az adatlap) .

15. oldal: Ökológiai hatások.:
A legtöbb helyen a “A keverékre magára nem áll rendelkezésre adat.” Azaz gőzünk sincs.

14. oldal: Toxikológiai hatások
A rövid és hosszú távú expozícióból származó késleltetett és azonnali hatások, valamint krónikus hatások: Nem áll rendelkezésre. Majdnem mindnél. Meg még ez: “Ismétlődő vagy hosszabb expozíció esetén károsíthatja a szerveket.” 

Ezeket az ismeretlen hatású anyagokat használjuk a mindennapi életben. Döbbenet. 🙁 Ezért gondolom azt, hogy minél kevesebb ilyen anyaggal kellene körülvennünk magunk.

Nos, mindenesetre én spóroltam sokat a Földnek, közben pedig jól éreztem magam 🙂

Mi van ha tönkremegy, mert nincs rajta akril bevonat? Faragok másikat ez meg mehet ki a komposztra.

Kezdő fafaragóknak egyébként tökéletes projekt 🙂

telefontartó faág kézzel készült
telefontartó fa
telefontartó faág kézzel készült