Szövés karmantyúbabán, gyapjúfonallal

Szövés karmantyúbabán, gyapjúfonallal

A Karmantyúfa egy kis fából készült szerkezet, amin egyszerűbb kis szütyőket is tudunk szőni (vagy épp karmantyúbabát 🙂 )

Karmantyúbabából több méret van, mindegyiken (ha jól tudom) egyféle méretű szütyú/baba szőhető attól függően mekkora átmérőjű a szővőszerkezet. Karmantyúbabát itt (is) lehet vásárolni. 

Használjunk természetes alapanyagú fonalakat, kerüljük a műanyagot! Magyar BoldogBirkák gyapjából készült fonalat lehet kapni a dörögdi gyapjúnál is. 🙂 

Ez a kicsi gyapjú szőtyő (tényleg kicsi) a 16 cm-es méretű karmantyúbabán készült.

A karmantyúbaba felvetése egyszerű: kiválasztunk egy tetszőleges alsó pöcköt és felköstjük rá a szálfonalat, majd az alsó és felső pöcköket megkerülve körbemegyünk a babán (fel-le…). Amikor visszaérünk az alsó kiinduló pöcökhöz, akkor azt még egyszer megkerüljük, majd a két szál között felmegyünk a kikötő pöcökhöz (ami a baba tetején található kis pöcök) és ahhoz kikötjük a fonalat. Így páratlan számú felvető (függőleges) szálat fogunk kapni, ami szükséges a szövéshez. 🙂

Utána kiválasztjuk a színeket! Az első színű fonalat befűzzük a fa szövőtűbe, majd a tű fel-le bújtatásával szőni kezdünk. Színváltáskor én egyszerűen elvágtam a szálat majd hozzákötöttem a következú színt (lehet, hogy a profik nem így csinálják 😀 )

karmantyúbaba szövés

Amikor megszőttük a megfelelő magasságot, a kikötőszálat leoldjuk (a tetején lévő pöcökről). A felső pöcöksorról lehúzkodjuk a felvetőfonalakat, majd lehúzzuk a baba fejét (leszedhető) és leszedjük a kész szövést.
Ezután kicsit hagyjuk pihenni a szövetünket, mert ilyenkor elrendeződnek a szálak. Ha nem a tetejéig szövünk, akkor a felvetőszálakat (függőleges) el kell varrni az anyagban.
Az induláskor akkora szálat kell hagyni, amivel befejezéskor össze tudjuk varrni a szütyő alját. A tetején a kikötő szálat és a vetülék (beszövő szálat) egyszerűen összecsomózzuk. 
A kisebb karmantyúbabákon telefontok, neszeszer, szütyő, anagyobbakon akár párnahuzat is szőhető!
Kreatívkodni szerető gyerekeknek is kiváló ajándék, mert egyszerű megtanulni, mégis szuper használati tárgyakat készíthetnek a segítségével.
Egyébként lehet pólófonalból is szőni karmantyúbabán, erről részletesen itt olvashatsz!
karmantyúbaba szövés szütyő
* A képek szerzői jogvédelem alatt állnak! Ha használni szeretnéd őket, keress meg 🙂 Köszi, hogy betartod! 🙂