Marokmaci – 100% gyapjú, DIY

Marokmaci – 100% gyapjú, DIY

Aki már kicsit jártasabb a nemezelésben -de tényleg csak egy kicsit 🙂 – bátran készítse el ezt a kis marokmacit!

Rövid környezeti kitekintés: Földönket elárasztja a műanyag… Ennek jó része sajnos gyerekjáték! Kidobott babák, macik, autók…  A gyerekek jó esetben néhány évig játszanak ezekkel (rossz esetben néhány óráig vagy soha…) Ezek a játékok általában Kínából jönnek, műanyagból vannak, vegyszerekkel festettek és hamar tönkremennek….És ami a legfontosabb: olcsók, ezért többet tud az ember vásárolni. “Szok-kici-occó”… És ez mind-mind szennyezi a környezetet! 🙁  A gyerekek örülnek az ajándéknak és az ember szeret örömet okozni nekik. Viszont adjunk olyan ajándékokat nekik, amelynek a lehető legkisebb az ökológiai lábnyoma akkor is amikor készül s utána is!

Nagyon gyorsan elkészíthető, tündérien aranyos és garantáltan örömet fog okozni a legkisebbeknek (is 🙂 )

Ha már ismered az üreges tárgyak nemezelésének apró fortélyait (szütyők, tárolók, pénztárca, stb…), akkor ennek készítése sem okoz majd gondot. Mind a maci teste, mind pedig a kezek-lábak ezzel a technikával készültek.

 

A kész maci mérete:

marokmaci méret

A sablonok mérete pedig az alábbi képen (ZÖLD megjegyzés: a sablont kartonból is el lehet készíteni! Az én sablonom anyagát kaptam, egy eldobott csomagolás anyaga volt, így legalább még van egy kis haszna 🙂 ):

gyapjú nemez maci

 

Elkészítés:

  1. A maci pofázmányát előnemezből készítettem és azt borítottam be az első gyapjúréteggel:marokmaci gyapjú
  2. Majd a szokásos: rétegeztem, vizeztem-szappanoztam, simogattam. Fontos megjegyezni a rakásnál, hogy melyik a maci alja, mert ott kell felvágni a kész nemezt. Széleket elnemezeltem, kifordítottam, a pofázmányt simogattam, majd a végén begyúrtam…. Csak a szokásos 🙂 Végén pedig gyapjúval kitömtem és hagytam megszáradni.csináld magad marokmaci
  3.  A kis lábakkal ugyanezt megcsináltam, majd azt is hagytam megszáradni. A végén pedig összevarrtam, szépen meghímeztem és már kész is lett a marokmaci! 🙂 A nózihoz szintén nemezeltem egy kis darabka gyapjút majd hozzávarrtam.

Később egy még kisebb, tenyérnyi változatban is elkészült a mackó (a módszer ugyanez, csak a sablon kisebb):

természetes gyerekjáték 

 

természetes gyerekjáték
marokmaci
természetes gyerekjáték
természetes gyerekjáték

 

* A képek szerői jogvédelem alatt állnak, azok felhasználásához kérlek keress engem! Köszi, hogy betartod! 🙂