Lámpás / madáretető egyszerűen – Csináld magad!

Lámpás / madáretető egyszerűen – Csináld magad!

Az alábbiakban egy “váz” leírása található, ami fantasztikusan egyszerű és multifunkciósan használható. 😀 Ugyanis lehet belőle készíteni lámpást (gyerekeknek is nagyon jó foglalatoskodás), de egy kisit továbbgondolva készülhet belőle például madáretető is. Ráadásul a váz elkészítése teljesen környezetbarát, hiszen még csak ragasztó sem kell hozzá.

Akkor mi kell hozzá?

Egy kisebb deszkadarab (kb 20 x 15 cm),  fűzvessző vagy vékony faágak, egy kevés kenderzsinór (vagy raffia), fúró.

Az egész nagyszerűsége és egyszerűsége abban rejlik, hogy 4 db akkora lyukat kell fúrni a deszka 4 szélére, amekkorán átfér a fűzfa vagy faág vékonyabbik fele, de nem fér át a vastagabbik fele!

Ez a kulcs! Ezért nem kell hozzá ragasztó! Ezért olyan egyszerű és nagyszerű ötlet! 🙂 Tehát a 4 fúrt lyukba egyszerűen befűzzük a vesszőt/faágat aminek a vastagabbik fele szépen beszorul a lyukba (az alján lévő felesleget metszőollóval levágjuk). Ezt mind a 4 lyuknál elkészítjük és már meg is van a vázunk. Innentől kezdve többféleképpen mehet tovább az ember: egyszerűen kenderzsinórral összeköti a végét és akkor egy kúp alakú vázat kap:

lámpás egyszerűen

 

De 4 db vessző/faág odakötözésével készíthetünk kocka/téglatest alakú vázat is:

lámpás egyszerűen

 

Amennyiben lámpást készítünk, a közepébe is fúrjunk egy lyukat, ahová a mécses kerül. A mécses rögzítéséhez szedjük ki a mécsesből a gyertyát. A fém mécsestartó alját egy pici drótdarabbal két helyen átszúrjuk majd “U” alakban átfűzzük a drótot a lyukakon úgy, hogy a drót két szabad végét még átfűzzük a deszkába fúrt lyukon is. Ezzel a mécses hozzászorul a deszkához. A drót két szabad végét a deszka alján ‘csomószerűen’ meghajlítjuk, így a mécses nem tud majd mocorogni 🙂

lámpás készítés egyszerűen

A lámpás díszítéshez csak egy kis csík sütőpapír, színes ceruza vagy színes papír – ragasztó szükséges. (Megj.: így  a díszítés nem 100%-ig környezetbarát, mivel a díszítéshez kell ragasztó, meg hát a sütőpapírt is a boltban vásároljuk…. De mégis nagyságrendekkel környezetbarátabb annál, mintha vásárolnánk egy lámpást, ráadásul a gyerekeknek (is) jó móka elkészíteni 🙂 )

Ráadásképpen a lámpás vázát a közeledő ünnepnek megfelelően lehet “öltöztetni”: lehet őszi halloweenes, tökös, Márton-napi ludas, de a karácsony közeledtével lecserélhetjük a palástot hóemberesre, Mikulásosra 🙂

Lámpás egyszerűen

Amennyiben madáretetőt szeretnénk készíteni, úgy a deszkák szélei mentén fúrjunk legyalább még 1-1 lyukat és húzzunk át rajtuk még vesszőt/faágat. Ezután egyszerűen megfonjuk az oldalakat, mint a kosarat, szintén vesszőkből vagy faágakból.