Labda – 100% gyapjú

Labda – 100% gyapjú

Ez a kis labda kívül-belül gyapjúból készült, ezért teljes egészében természetes összetevőkből áll, ellentétben a bolti plüss labdákkal.
A labda alapja tűnemezeléssel készült (dörögdi gyapjúból), a minta szintén tűnemezeléssel van beletűzve. Miután készen van a minta, az egész labdát vizes nemezeléssel összegyúrjuk. Attól függően, milyen keménységű labdát szeretnénk, aszerint tűzzük és gyúrjuk 🙂

Kitekintés a plüssök világába:

A játékgyárok által gyártott labdák alapanyaga plüss. Ezzel a szóval gyakran találkozunk mégis kevésbé tudjuk, valójában milyen összetételt is takar.
Létezik bébiplüss, polár, wellsoft/bébisoft, habár ezek összetételükben különböznek, azonban van egy közös bennük: mindegyik tartalmaz poliésztert. A poliészter pedig nem más, mint  “jó elektromos- és hőszigetelő képességekkel rendelkező, hőre lágyuló műanyagok.”

Bébiplüss: 80 % pamut, 20% poliészter
Polár: 100 % poliészter
Wellsoft/bébisoft: 100 % mikropoliészter
(További info ezekről az anyagokról itt. Ez pedig szintén egy jó oldal, mely megmutatja, milyen környezeti hatása van az egyes anyagoknak )

Tehát ezen anyagok mindegyike tartalmaz műanyagot. De miért baj ez?

1) Környezeti probléma (forrás: galmi.hu)

  • Egy poliészter tárgy lebomlása akár több 100 év is lehet.
  • A poliészterfes­tékek mérgezőek az embererre.
  • 1 kg poliészter gyártása 1900 liter vizet használ fel.
  • 1 kg poliészter előállítása 3,8 kg szén-dioxid kibocsátásával jár
  • Emellett mosás és használat során óriási mennyiségű műanyag mikro műanyagszál szabadul fel.
  • Elhasználódás után mérgezik az élővilágot, állatok milliói pusztulnak el évente a műanyagszennyezés miatt.

2) Egészségügyi kockázat

A tudomány szeme nemrégiben fordult a mikroműanyagok egészségügyi kockázatai felé és a kutatási eredmények elég aggasztóak. A WWF tanulmánya szerint hetente egy bankkártyányi műanyagot eszünk meg mikroműanyagok formájában (a teljes tanulmány itt olvasható).
Az eddigi kutatások alapján (a teljesség igénye nélkül) a mikroműanyagok átjutnak a vér-agy gáton és sejtpusztulást okoznak, bejutnak a méhlepénybe, rákkeltő hatásúak és anyagcsere rendelleneséghez vezetnek, gyulladást okozhatnak a bélben, és így tovább.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a műanyagok használatát a minimálisra kell csökkenteni nem csak a Bolygó, hanem a SAJÁT érdekünkben is.

Megoldás: Visszatérni a természetes alapanyagokhoz ÉS a csökkenteni a fogyasztást

gyapjú labda
Tudományos publikációk:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969721024360