Kötőtű vesszőből/faágból

Kötőtű vesszőből/faágból

Ezt a kötőtűt egy vastagabb fűzvesszőből készítettem, de faág is tökéletesen megfelel 🙂

Otthon gyorsan elkészíthető, tökéletes ajándék kézműveskedni szerető illetőknek, hasonlóképpen a horgolótűhöz. Gyerekekkel is remek foglalkozás.

Nincsen gyártási-szállítási-csomagolási környezetterhelése, nem kell érte utaznunk, nincs postaköltség, és nem utolsósorban fát se vágtak ki érte. 🙂

 A boltokban vásárolt kötőtűk ökológiai lábnyoma óriási. Gondoljunk csak bele, hogyan kerül a boltba! Valahol valaki a nyersanyagot kitermeli – pl. fát vágnak ki vagy műanyagot készítenek. A nyersanyagot elszállítják a gyárakig, ahol feldolgozzák, majd a kész termék sok-sok csomagolás-utazás után a boltokba kerül. Tehát még akkor is óriási ökológiai lábnyoma van, ha éppenséggel fából készül.

Hiszen nem csak attól függ az ökológiai lábnyom, hogy mi az a termék amit veszek, hanem hogy mi volt az út, ahogy odakerült hozzám.

Elkészítés:

  1.  A feladat csupán annyi, hogy keressünk két egyenes és körülbelül egyforma vastag faágat/vesszőt. Gyümölcsfák, mogyoró, tölgyfa… Mind jó lehet 🙂
  2. Hántoljuk le bicskával a kérgét, egy hegyezővel hegyezzük ki, mint egy ceruzát.
  3. Végül egyre finomodó csiszolópapírral csiszoljuk simára (120-2000-ig ami éppen van otthon).
  4. A kötőtű végére többféle módon tehetünk ‘akadályt‘ abból a célból, hogy a kötésünk ne csússzon le hátul. Én gömböckéket nemezeltem.

Az én gömböceim Boldog CiktaBarárányok gyapjából nemezeltem. Olyan gyapjúból, amit én magam dolgoztam fel: esővízben, kézzel mostam-kártoltam a nyers gyapjút, majd diólevéllel, hidegen festettem 🙂 Ebből a mesés gyapjúból két gömböcöt nemezeltem, a közepüket kicsit ollóval kivágtam, majd egy vesszőt dugtam beléjük, és azzal együtt gyúrtam a megfelelő méretre. Mikor megszáradtak a gömbik, kivettem a vessződarabkákat, majd gyapjúfonallal meghímeztem (ami egy magyar szövőüzem utolsó, 30 éves tekercsei közül való).
Végül a kötőtűket átfúrtam kb 2-es fúróheggyel, és gyakorlatilag rávarrtam a végére a gömböckéket. 🙂

Egy másik ötlet, hogy kicsit vastagabb faágból lefűrészelünk egy kb. 1 centis darabot, lecsiszoljuk, majd kifúrjuk a közepét akkora fúróheggyel, hogy a kötőtűnk beleszoruljon 🙂

Első használatkor javasolt egy zsíros gyapjúfonallal való kötés, hogy szépen megszívja magát lanolinnal. 🙂

vessző kötőtű készítése
vessző kötőtű készítése
vessző kötőtű készítése
fa kötőtű
vessző kötőtű készítése