Hímzett nemezzsák – gyapjú

Hímzett nemezzsák – gyapjú

A Hagyományok Háza népi nemezkészítő szakán az egyik tárgy, amit el kell készíŧeni a két éves képzésen, a hímzett nemezzsák.
Habár ez a méret az eredeti töredéke (ennél sooookkalta nagyobbat készítenek), még így is rendkívül időigényes volt az elkészítése. Belül lenvászonnal bélelt, amit kézzel tűztem a 4 rétegű nemezhez (az a sok pötty a minta körül az mind egy-egy letűzés).

hímzett nemezzsákAz egyik legtanulságosabb dolog, amit megtapasztaltam az elmúlt hónapokban, hogy a nemezkészítő népek rengeteg időt szenteltek egy-egy tárgy elkészítésére.
Nem volt sok holmijuk, de ami volt, azt ők készítették aprólékos munkával, nagy odafigyeléssel.
Egy-egy tárgyba beletették nem csak az idejüket, de saját történetüket is.

A tárgyaknak ÉRTÉKE volt.
És FUNKCIÓja.
Ez számomra példaértékű! 🙂

Azért igazán fontos ez, mert a mai fogyasztói társadalomból ez szinte teljesen kiveszett.
Ma a MENNYISÉG KORÁT éljük, nem a minőségét.

„Fogyassz többet, vegyél újat, vegyél nagyobbat, vegyél másikat. Akkor leszel menő. Attól leszel valaki” – harsogja a média.
Rengeteg holmink van, amik silány minőségűek, gyakran csak egyszer használjuk őket és utána megy is a kukába. Sokszor a drága holmi is csak azért kerül annyiba amennyibe, mert egy-egy márka lenyomata díszeleg rajta és nem azért, mert a munkásokat vagy a termékük által előidézett környezetszennyezést megfizetnék…
Én előszeretettel támogatom a természetes anyagokból készült kézműves termékeket. Sőt, a Zöldike stand egyik célja az, hogy megmutassa, milyen sok használati tárgy, játék elkészülhet csupán természetes alapanyagokból anélkül, hogy rommá szennyeznénk a Földet, ahol élünk.

Ezzel együtt viszont azt is gondolom, hogy azt a mennyiséget, amit ma fogyasztunk, azt egyszerűen nem lehet így kielégíteni. Nincs az a birkamennyiség, aminek a gyapja elég lenne a tömérdek ruhára, játékra, kacatra, amit ma vásárolunk.

Vissza kell vennünk a mennyiségből és ezzel párhuzamosan vissza kell térnünk a MINŐSÉGhez.

20 pulcsi helyett legyen 4 pulcsi a gardróbban. Egy szobányi játék helyett elegendő egy negyed szobányi játék. 30 plüssállat helyett csak 5…

Legyen kevés holmink, de azok minőségiek, természetes alapanyagokból…Ez rengeteg problémát megoldana, de ehhez kellünk MI is!

Hogy ne csak dolgozó-vásároló robotok legyünk a saját életünkben…

hímzett nemezzsák
hímzett nemezzsák
hímzett nemezzsák
hímzett nemezzsák
hímzett nemezzsák