Gyapjú szőnyeg (nemez)

Gyapjú szőnyeg (nemez)

100 % gyapjúból nemezelt szőnyeg, gyapjúfonallal gazdagon hímezve.

Kézzel készítettem minden porcikáját (a begyúrás pedig a fantasztikus nemezes csapat közös munkája volt).

A szőnyeg az egyik vizsgamunkám a Hagyományok Háza népi kézműves képzésén.

Megszámlálhatatlan mennyiségű óra munka van benne 🙂

Kitekintés:

A mai gyerekeket szinte kizárólag műanyag tárgyak vesznek körül. Műanyag tányér, műanyag játékok, műanyagba csomagolt étel… A műanyag otthonban.

A műanyagok nagy része viszont semennyire sem újrahasznosítható, ezért használatuk után sok száz évig szennyezik az Élővilágot. És Bennünket.

Ezt mi sem mutatja jobban, hogy mára műanyagokkal vastagon szennyezett az ivóvízünk, a levegő, a talaj és ennek egyenes következménye, hogy ezek a vegyipari anyagok megtalálhatóak az emberi vérben, a szív-tüdő szöveteiben, és a placentában is. Az apró műanyagrészecskék átjutnak a vér-agygáton és az elfogyasztás után (pl. táplálékkal való bevitel) 2 órával már megjelennek az agyban. A mikro-nanoműanyagok egészségügyi kockázata valószínűleg igen nagy, azonban a specifikus irányú kutatások még gyerekcipőben járnak. Eddig bizonyított élettani hatásai közé sorolhatók a programozott sejthalál, a különböző gyulladások és emellett toxikus, gyakran rákkeltő anyagok oldódnak ki belőlük.

Fontos megjegyezni, hogy a vegyi anyagok káros egészségügyi hatásai nem feltétlen azonnal jelentkeznek, mivel felhalmozódnak a szervezetben és akár évekkel, évtizedekkel később is okozhatnak tüneteket.

Amikor már senki sem tudja megmondani a kiváltó okot… Felelősséget meg ugyanez a senki vállal.

Éppen ezért célszerű az otthonunkban is törekedni a természetes alapanyagokra. 

Legyen kevés holmink, de az minőségi, természetes alapanyagokból és lehetőleg festetlen vagy természetes festőanyaggal színezve.

Az emberiség középtávú, ötven-száz éves jövője azon múlik, hogy képes lesz-e olyan ideológiákat hatékonyan elterjeszteni, amelyek központi értékei a népesség kicsi mérete, a bioszféra ápolása, a környezetszennyezés és a túlzott energiafogyasztás erkölcstelensége lesznek. Minden további ábrándozás a jövőről csak ezután következhet. (Csányi Vilmos, etológus)

gyapjú szőnyeg
gyapjú szőnyeg
gyapjú szőnyeg
gyapjú nemezelt szőnyeg
gyapjú nemezelt szőnyeg
gyapjú nemezelt szőnyeg
gyapjú nemezelt szőnyeg
gyapjú nemezelt szőnyeg
wool felt rug