Gyerekfoglalkozás: vessző kosár nemez fedővel, újrahasznált fa lappal

Gyerekfoglalkozás: vessző kosár nemez fedővel, újrahasznált fa lappal

Augusztusban egy héten át kiscsoportos alkotódélelőttöket szeretnék tartani a helyi gyerekeknek, arra készült ez a mintadarab.

Alapja újrahasznált fa (még mindig a használt étlaptartók )

A foglalkozásra egy olyan tárgyat szerettem volna kitalálni:
– ami hasznos (egy tartó minden íróasztalnál jól jön 🙂 )
aminek készítése során mind a vesszőfűzés, mind a nemezelés technikájával mélyebben megismerkedhetnek a gyerekek. Ezen felül fogunk még varrni és hímezni is.
amit a saját ízlésükre formálhatnak. A nemezlap mintáját ők maguk fogják megtervezni, így végül mindenkinek egyedi tartója lesz 

Nem csak kézművesként, hanem biológusként is fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerkedjenek a természetes alapanyagokkal, megmunkálásukkal és képesek legyenek használni ezeket a képességeket. Az otthonunkban fellelhető használati tárgyak, játékok zöme elkészíthető természetes alapanyagokból, mégis inkább műanyagból és egyéb szintetikus anyagokból készülnek, melyeknek környezeti kockázata és ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb.

Ráadásul kicsit furcsán hangozhat, de a kézműves fortélyok elsajátítása (sok egyéb mellett) szabadságot is ad. Hiszen ha valamire szükségem van, képes vagyok a természet adta alapanyagokból elkészíteni vásárlás helyett.

Mindenesetre kíváncsian várom az alkotásokat! 🙂
Abban biztos vagyok, hogy én sokat fogok tanulni a gyerekektől…