Gyerek kötény – újrafelhasznált anyagokból

Gyerek kötény – újrafelhasznált anyagokból

Egy 3.5 éves, sütni szerető kis kuktinak készült ez a kötényke újrafelhasznált, “hulladék” anyagokból. 🙂 Kézzel varrott, így akinek nincs varrógépe otthon, az is nyugodtan nekiláthat. (Persze a kézzel varrás sokkal időigényesebb és ezzel együtt kevésbé egyenletes… 😀 )

Csak egy kis “kukázásra” van szükség otthon, rokonoknál vagy ismerősöknél. 🙂 Nézzünk szét, biztos vagyok benne, hogy találunk köténynek való anyagot!

Rövid környezeti kitekintés: A textilipar az olajipar után a legkörnyezetszennyezőbb iparág. Rengeteg vizet használ (egy pamutpóló előállításához kb. 2700 liter vizet! ), emellett rengeteg kemikáliát, ráadásul az ott dolgozó emberek munkakörülményei is borzalmasak. Ezekről rengeteget olvashatunk a neten: az index kimerítően foglalkozott a témával, de megdöbbentő számokról és zöld ruházkodásról olvashatunk pl. itt is, valamint 2015-ben dokumentumfilm is készült erről The True Cost címmel.

Tehát ha lehet, ne vegyünk újonnan se anyagot se ruhát! Inkább menjünk turizni a szekrényünkbe (vagy ismerőseink szekrényébe 🙂 )  

A szabásminta (3.5-4 éves gyereknek, a méret tartalmazza a beszegéshez szükséges plusz ráhagyást):

gyerek kötény méret

Megj.: aki könnyebb szabásmintára vágyik, a lekerekített részt nyugodtan csinálja szögletesre!! Sokkal könnyebb beszegni! 

Gyerek kötény csináld magad

* A képek szerzői jogvédelem alatt állnak, azok felhasználása engedélyköteles! Köszi, hogy betartod 🙂