Fonalból kötél...

A "Zöldike-féle" kötélverő elkészítése

A kötél rendkívül fontos használati tárgy volt régen is (és ma is 🙂 ).  Elég csak egy kicsit belegondolni és rájövünk, mennyire széleskörűen alkalmazzuk a hétköznapokban is: a különböző vontatókötelek, hálók, madzagok…. Habár ma már a kötél jobbára gyárakban, gépesített körülömények között készül, létezik többféle kézi kötélverő, amelynek segítségével otthon is készíthetünk különböző vastagságú (és színű) zsinórokat, kötelet.

Kitekintés: régen a kötélverő ember (kötélgyártó) egy olyan mesterember volt, aki a kender rostjaiból zsinórt, kötelet készített (forrás: MEK). A vásárolt kendert gereben segítségével minőségileg osztályozták: első szálakender, szálakender, kóc. A köteleket ezekből a szálakból készítették fonó-, zsinórozó- és szálazógéppel.

Az alábbi rövid videó a gépesített kötélverést mutatja be, de a kis kézi kötélverő is ugyanezen az alapon működik:

A művelet lényege, hogy egyirányban forgó kampókra rögzítjük a fonalakat, majd ezek a szálak a csavarástól sodródni kezdenek. Miután összesodródtak a szálak, utána következik ezen egyenként sodrott szálak összesodrása kötéllé…. 🙂

Az alábbi oldalon megtaláljátok, hogyan készíŧettem egy kézi kötélverőt otthon, újrafelhasznált fából. Részletes, méretekkel egybekötött leírást találtok, mivel én nem találtam ilyet és nagy segítség lett volna (pl. fogaskerék mérete). Kézi kötélverőt lehet vásárolni akár itthoni készítőtől is (pl. itt), azonban én mindig azon vagyok, hogy amit tudok, elkészítek itthon újrafelhasznált, lehetőleg természetes anyagokból, minél kevesebb vásárlással. Két dolog miatt tartom ezt fontosnak:

1) Az újrafelhasznált fa / maradék fa / faágak használatakor nem kell újabb fát kivágni. Az ember ritkán gondol bele, hogy habár a fa természetes alapanyag és nagyon szeretjük, mégis végeredményben az alapanyag kinyerése erdőirtással jár. Ráadásul maga a fa feldolgozása is rengeteg szennyezéssel jár: a motoros fűrészektől kezdve a rönkök szállításán át a fa feldolgozásáig, tüzépekre eljuttatásáig (sokszor más országokból érkezik a fa)… Arról nem is beszélve, hogy a fa nem “csak” alapanyag, hanem élőlény. A fák kommunikálnak egymással, “éreznek”, érzékelnek, támogatják egymást… (film: Volt egyszer egy erdő, könyv: A fák titkos élete). Mindemellett rengeteg élőlénynek adnak otthont, menedéket, költőhelyet, táplálékot nyújtanak, tiszta levegőt… Azt gondolom, hogy a fa mint alapanyag használata akkor a legjobb, ha “kukázzuk”, vagy éppen faágakat, vesszőt használunk, mely nem jár a fa kivágásával. A kötélverő amit készítettem kukázott alapanyagokból készült. A kötélverőhöz használt rétegelt lemezeket egy bezárt étteremtől vettem, korábban étlaptartók voltak, amit a bázárásuk után megvásároltam.

2) Költségcsökkentés: egy kézi kötélverő jelenlegi ára: 58-63.000 ft. Az általam készített kötélverő költsége maximum 3.000 ft volt.

3) Javíthatóság: ha saját kezűleg, egyszerű szerszámokkal készítek valamit és valamiért elromlik / eltörik / stb. magam tudom javítani 🙂 Hiszen tudom hogy működik, hogyan készül… :). A kézi kötélverő amit készíŧettem darabjaira szedhető és összerakható 1-2 perc alatt.

Elkészítési útmutató

Egy kézi kötélverő három részből áll:

1) Fő szerkezet
2) Fonalvezető (ami megakadályozza a 4 szál idő előtti összesodródását)
3) Kézi forgantyú (ezt csak én nevezem így: az eszköz amiben egy kampó forog)

Kézi kötélverő

Szerszámok, eszközök:

 • dekopir fűrész (nélküle is megoldható)
 • kézi lombfűrész
 • kézi satu
 • kézi fémfűrész
 • fúró (6-os és 7-es fafúróhegy, 2-es fémfúróhegy)
 • 10-es kulcs
 • kézi csillagcsavarhúzó
 • 2 pici zsanér és hozzá pici csavar (ha nyithatóra szeretnénk az oldalát, hogy be lehessen kukcskálni a fogaskerekekhez 🙂 )
 • asztal, amihez rögzíteni lehet vágáskor az alapanyagot
 • pillanatszorító
 • nyomtató (a fogaskerék minta papírra való kinyomtatásához)
 • smirglipapír

Alapanyagok:

 • 2 db 24 x 30 cm méretű kukázott rétegelt lemez – vagy bármilyen újrafelhasznált fa – az elő- és hátlaphoz
 • 1 db kisebb méretű, kukázott rétegelt lemezlap (kb A4) a fogadkerekek kivágásához
 • 2 db: 5.2 cm x 31 cm falap az oldalhoz
 • 5 x 5 cm -es maradék fa stafni (35 cm hosszú) – fontos,  ennél vékonyabb ne legyen a dobozunk, mert nem fogjuk tudni összeállítani a végén!
 • 22.4 x 5.2 cm falap a tetőhöz
 • 6 db 6-os csavar (metrikus): 10.5 cm hosszú, a menet 6 cm hosszú
 • 6-os csavaranyák és alátétek
 • 6-os menetes szár (kb. 14 cm hosszú)
 • 4 db szemes csavar (vagy kampó még jobb, de ha az nincs, akkor a szemből lehet kampót fűrészelni): 10 cm hosszú, 6-os menet, 3 cm a menet rajta
 • Fonalvezetőhöz és forgantyúhoz faág

I) Fogaskerekek elkészítése

1) Nyomtassuk ki A4-es lapra és vágjuk ki a kicsi és a nagy fogaskerekeket (töltsük le a png képet, ha minden igaz a nagy fogaskerék 10.2 cm átmérőjű; a kicsi pedig 8 cm).

2) Rajzoljuk rá a rétegelt lemezre 4x a kicsit (a középső lyuk nem kell), és 1x a nagyot majd kézi lombfűrésszel vágjuk ki őket (a dekopirfűrész a külső kör kivágásában segíthet, de a fogakat lombfűrésszel érdemes vágni). Lehetőleg minél pontosabban dolgozzunk. Ez picit időigényes: egy kerék kivágása kézi lombfűrésszel kb. 30-45 perc. Utána alaposan csiszoljuk meg őket és a közepüket 6-os fúróval fúrjuk át.

kötélverő fogaskerék

3) Alaposan csiszoljuk meg a fogaskerekeket!

II) Doboz elkészítése

Az alábbi képen láthatók a doboz méretei és a kötélverőhöz szükséges faanyag:

kötélverő faanyag

3) Az egyik 24 x 30 cm-es rétegelt lapot elővesszük, kimérünk rajta alulról 5 cm-t (a talp) illetve a tető vastagságát is rámérjük ceruzával. Így megkapjuk a köztes területen azt a részt, ahol a fogaskerekek forogni fognak. Ennek a belső területnek kimérjük a közepét és oda fúrunk egy lyukat 6-os fúróval, ez lesz a középső fogaskerék tengelye, amit be is helyezünk. Ezután szépen a szélső fogaskerekek helyzetét is egyesével hozzámérjük-próbálgatjuk a középső kerékhez (eleinte érdemes egy szög beverésével szimbolizálni a tengelyt és úgy forgatni a kereket). Amint úgy érezzük, hogy 1-1 kerék jó helyen van, jöhet a következő, amíg a végén így tudjuk forgatni mindet, 6-os fúróval ezeknek a helyeknek a közepét is átfúrjuk. Ez egy kicsit pepecselős rész lehet, mivel nem tudunk olyan pontosan vágni, mint egy gép. Ezen a ponton lehet még tovább csiszolgatni a kerekeket, esetleg ha szükséges, a lombfűrésszel korrigálni. Mikor már passzolnak a kerekek és mindkét irányba tudjuk forgatni akadás nélkül, biztonság kedvéért ráírhatjuk és megkelölhetjük a fogaskerekek helyzetét, illetve én megjelöltem azokat a pontokat, ahol a középső fogaskerékkel találkoznak a kis kerekek. Ez a lépés elméletileg nem szükséges, ha nagyon pontosan tudunk vágni, de nekem szükséges volt… 🙂 Ennek a lépésnek a végén így kell tudnunk forgatni a kerekeket:

kötélverő fogaskerék

4) a másik 24 x 30 cm-es rétegelt lapot pontosan ugyanezeken a helyeken kifúrjuk szintén 6-os fúróval (egymásra tesszük a két rétegelt lemezt, összefogjuk őket és átfúrjuk).

5) Az oldalát is kivágjuk (nálam ez is a kukázott rétegelt lemezből lett), de tetődeszka vagy bármi más megfelel. A hossza 31 cm legyen, a szélességét a legjobb ha kimérjük (nekem 5.2 cm volt, mivel az alja 5×5 cm-es stafni fából készült)

6) Ezután következik a doboz összeállítása (az oldalát ne tegyük fel, az csak a legutolsó lépés). A fenti képen láthatóak a lyukak a lapok rögzítéshez (6-os fúró). A könnyű javíthatóság érdekében azt szerettem volna, hogy egyszerűen szétszedhető legyen a doboz, ezért nem használtam facsavarokat a rögzítéshez. Például ha a fogaskerekek megsérülnek, egy perc alatt szét tudjam kapni a masinát. Ezért a doboz lapjainak egymáshoz rögzítését menetes csavarokkal oldaottam meg.

kötélverő doboz

II) Kampók és a középső tengely elkészítése

7) Kampók: Egyszerűbb esetben a gazdaboltban lehet venni menetes kampót, de esetemben csak szem volt kapható. Ha így járunk, akkor vasfűrésszel készítsünk kampót belőle (ha satuba befogjuk a csavart, könnyen le tudjuk vágni)! Csiszolóval (papírral vagy fém reszelővel) alaposan csiszoljuk meg a vágott véget (hogy a fonalat később ne szakítsa el). Minden kampó végére vasfúróheggyel fúrjunk egy lyukat (2-es méret; itt is segít a satu és az, ha a végét kicsit megreszeljük, hogy sima legyen – könnyebben belekap a fúró)). Ebbe a pici lyukba fogjuk a végén a drótot elhelyezni azért, hogy forgatás közben a csavar ne  csússzon ki a lyukból.

Ebből készítsünk 5 db-ot (4 megy a kötélverőbe, egy pedig a “kézi forgantyúhoz”)!

kötélverő kampó
kötélverő kampó

8) Középső tengely elkészítése: a középső tengely végig menetes (menetes szár; 6-os).  Ennek ugye a lyukban szépen el kell forognia, de nem szabad ki-be mozognia, mivel a rajta lévő fogaskeréknek fix helyzetűnek kell lennie. Azért, hogy a menet ne mozogjon, az elejére és a végére is fúrjunk vasfúróval egy lyukat (2-es fúróhegy) – ebbe fogjuk később a drótot behelyezni, ami megakadályozza a menet mozgását:

kötélverő házilag

III) Kötélverő összeállítása és a hajtó

Ez egy picit pepecselős rész lehet, de már közel készen van a kötélverőnk 🙂

9) Minden kampót beteszünk a 4 szélső lyukba az előlapba (a kampó kifele lóg ugyebár). Ezután mindegyikre egy anyát (6-os) teljesen felcsavarunk amíg a menet tart. Ráhúzunk egy alátétet minden anyára. Ezután jön a 4 egyforma, szélső fogaskerék felhelyezése a kampókra (egyelőre a helyzetükkel ne foglalkozzunk, azt még tudjuk majd állítani).  Majd újabb alátétek következnek a fogaskerekekre, majd 1-1 anya felcsavarása. 10-es kulccsal meghúzunk minden anyát ellentétesen, hogy a fogaskerekekre szoruljanak. Ezután a hátát és tetejét is rögzítjük a kötélverőnek ideiglenesen (beillesztjük a mentes csavarokat és az anyákkal rögzítjük).

10) Mivel a középső tengely végig menetes, ezért ki kell sakkozni, hogy az anyát meddig csavarjuk rajta, hogy a középső fogaskerék is ugyanabban a magasságben álljon, mint a 4 szélső fogaskerék (én meg is jelöltem filccel). Ha ezt sikerült kisakkozni akkor szépen beillesztjük a középső fogaskereket is, valamint ugyanúgy anyával és alátéttel jól megszorítjuk.

11) Ezután a fogaskerekeket szépen beállítjuk abba a pozícióba, ahogy megjelöltük őket (ahogy simán forogtak egymással). Ha ezzel megvafyunk, minden kampó és a középső tengely hátulsó lyukába egy kis drótot hajlítunk, hogy forgás közben ne mozoghassanak előre-hátra (lásd a fenti képen). E lépés után már szépen kell tudnunk forgatni a kötélverőt.

kötélverő házilag

12) Összeállítjuk a kötélverőt, behelyezzük az oldalakat is. Ha nyithatóra szeretnénk, akkor felülre tegyünk zsanérokat. Alul úgy tudjuk rögzíteni az oldalakat, hogy átfúrjuk teljes szélességében az oldallapokat, majd az elő- és hátoldalt is fúrunk egy kis lyukat. Drót átvezetésével tudjuk rögzíteni az oldalakat, így ha ki szeretnénk nyitni, egyszerűen kihúzzuk a drótot. Az oldalakba stílusosan zsinórt fűzhetünk, ennélfogva könnyen szállítható a kötélverő. 🙂

kötélverő házi

13) Hajtókar elkészítése: hajtókart többféle módon készíthetünk. Én egy faágból készítettem, egy kisebb és egy hosszabb részt levágtam. majd egymáshoz rögzítettem őket egy csavarral. A tengelyhez pedig szintén anyákkal rögzítettem (lásd a képen).

kötélverő hátulról

IV) Kiegészítők elkészítése

14) Fonalvezető elkészítése: ehhez nem kell más, csak egy vastagabb lemetszett faág. Olyan vastag legyen, amely a markunkban kényelmesen elfér. Egy balta segítségével kihegyezzük, majd faráspollyal 4 vájatot készítünk bele. Ezután pedig csiszolópapírral szép simára csiszoljuk.

kötélverő fonalvezető

15) Kézi forgantyú elkészítése: a kézi forgantyúhoz használjuk fel az utolsó, 5. kampót amit korábban már elkészítettünk. Tartónak én mogyoróbokor ágacskát fúrtam keresztül (7-es fúróval), majd hasonlóan a fő szerkezethez, egy drótot átdugtam és rátekertem, hogy ne tudjon kiesni a kampó. Ezután, hogy a drót ne szúrja meg a kezet, egy kis golyócskát nemezeltem ( a saját magam által mosott és kártolt gyapjúból :) ). Ezt pedig rávarrtam a csavarvégre (ugyanabba a lyukba öltöttem, mint ahol a drótot átvezettem)

kötélverő kiegészítés

V) Kötélverő díszítése

A kötélverőmet piropákával díszítettem (a szöveget beleégettem a fába). A Zöldike logó egy lemetszett faágszeletre van rárajzolva, majd csapolással rögzítve, hogy ragasztót se kelljen használni 🙂

kötélverő logó

És ezennel elkészült a saját készítésű, utánozhatatlan, gyönyörű, kötélverőnk!

Kézi kötélverő
kötélverő kiegészítés
kötélverő házi
kötélverő kész
kötélverő készítés