A kötél rendkívül fontos használati tárgy volt régen is (és ma is 🙂 ).  Elég csak egy kicsit belegondolni és rájövünk, mennyire széleskörűen alkalmazzuk a hétköznapokban is: a különböző vontatókötelek, hálók, madzagok…. Habár ma már a kötél jobbára gyárakban, gépesített körülömények között készül, létezik többféle kézi kötélverő, amelynek segítségével otthon is készíthetünk különböző vastagságú (és színű) zsinórokat, kötelet.

Kitekintés: régen a kötélverő ember (kötélgyártó) egy olyan mesterember volt, aki a kender rostjaiból zsinórt, kötelet készített (forrás: MEK). A vásárolt kendert gereben segítségével minőségileg osztályozták: első szálakender, szálakender, kóc. A köteleket ezekből a szálakból készítették fonó-, zsinórozó- és szálazógéppel.

Az alábbi rövid videó a gépesített kötélverést mutatja be, de a kis kézi kötélverő is ugyanezen az alapon működik:

A művelet lényege, hogy egyirányban forgó kampókra rögzítjük a fonalakat, majd ezek a szálak a csavarástól sodródni kezdenek. Miután összesodródtak a szálak, utána következik ezen egyenként sodrott szálak összesodrása kötéllé…. 🙂

Az alábbi oldalon megtaláljátok, hogyan készíŧettem egy kézi kötélverőt otthon, újrafelhasznált fából. Részletes, méretekkel egybekötött leírást találtok, mivel én nem találtam ilyet és nagy segítség (pl. fogaskerék mérete). Kézi kötélverőt lehet vásárolni akár itthoni készítőtől is (pl. itt), azonban én mindig azon vagyok, hogy amit tudok, elkészítek itthon újrafelhasznált, lehetőleg természetes anyagokból, minél kevesebb vásárlással. Két dolog miatt tartom ezt fontosnak:

1) Az újrafelhasznált fa / maradék fa / faágak használatakor nem kell újabb fát kivágni. Az ember ritkán gondol bele, hogy habár a fa természetes alapanyag és nagyon szeretjük, mégis végeredményben az alapanyag kinyerése erdőirtással jár. Ráadásul maga a fa feldolgozása is rengeteg szennyezéssel jár: a motoros fűrészektől kezdve a rönkök szállításán át a fa feldolgozásáig, tüzépekre eljuttatásáig (sokszor más országokból érkezik a fa)… Arról nem is beszélve, hogy a fa nem “csak” alapanyag, hanem élőlény. A fák kommunikálnak egymással, “éreznek”, érzékelnek, támogatják egymást… (film: Volt egyszer egy erdő, könyv: A fák titkos élete). Mindemellett rengeteg élőlénynek adnak otthont, menedéket, költőhelyet, táplálékot nyújtanak, tiszta levegőt… Azt gondolom, hogy a fa mint alapanyag használata akkor a legjobb, ha “kukázzuk”, vagy éppen faágakat, vesszőt használunk, mely nem jár a fa kivágásával. A kötélverő amit készítettem kukázott alapanyagokból készült. A kötélverőhöz használt rétegelt lemezeket egy étteremtől vettem, korábban étlaptartók voltak, amit a bázárásuk után megvásároltam.

2) Költségcsökkentés: egy kézi kötélverő jelenlegi ára: 58-63.000 ft. Az általam készített kötélverő költsége maximum 3.000 ft volt.

3) Javíthatóság: ha saját kezűleg, egyszerű szerszámokkal készítek valamit és valamiért elromlik / eltörik / stb. magam tudom javítani 🙂 Hiszen tudom hogy működik, hogyan készül… :). A kézi kötélverő amit készíŧettem darabjaira szedhető és összerakható.

Elkészítési útmutató:

Szerszámok, eszközök:

 • dekopir fűrész (nélküle is megoldható)
 • kézi lombfűrész
 • kézi satu
 • kézi fémfűrész
 • fúró (6-os fafúróhegy, 2-es fémfúróhegy)
 • 10-es kulcs
 • kézi csillagcsavarhúzó
 • 2 pici zsanér és hozzá pici csavar
 • asztal amihez rögzíteni lehet vágáskor az alapanyagot
 • pillanatszorító
 • nyomtató (a fogaskerékminta papírra való kinyomtatásához)
 • smirglipapír

Alapanyagok:

 • 2 db 24 x 30 cm méretű kukázott rétegelt lemez – vagy bármilyen újrafelhasznált fa – az elő- és hátlaphoz
 • 1 db kisebb méretű, kukázott rétegelt lemezlap (kb A4) a fogadkerekek kivágásához
 • 2 db: 5.2 cm széles és 31 cm hosszú falap az oldalhoz
 • 5 x 5 cm -es maradék fa stafni (35 cm hosszú)
 • 6 db 6-os csavar (metrikus): 10.5 cm hosszú, a menet 6 cm hosszú
 • 6-os csavaranyák és alátétek
 • 6-os csavarmenet (kb. 14 cm hosszú)
 • 4 db szemes csavar (vagy kampó még jobb, de ha az nincs, akkor a szemből lehet kampót fűrészelni): 10 cm hosszú, 6-os menet, 3 cm a menet rajta

Fogaskerekek elkészítése

1) Nyomtassuk ki A4-es lapra és vágjuk ki a kicsi és a nagy fogaskerekeket (töltsük le a png képet, ha minden igaz a nagy fogaskerék 10.2 cm átmérőjű; a kicsi pedig 8 cm). fogaskerek kotelvero

2) Rajzoljuk rá a rétegelt lemezre 4x a kicsit (középső lyuk nem kell), és 1x a nagyot majd kézi lombfűrésszel vágjuk ki őket (a dekopirfűrész a külső kör kivágásában segíthet, de a fogakat lombfűrésszel érdemes vágni). Lehetőleg minél pontosabban dolgozzunk. Ez picit időigényes: egy kerék kivágása kézi lombfűrésszel kb. 30-45 perc. Utána alaposan csiszoljuk meg őket és a közepüket 6-os fúróval fúrjuk át.

kötélverő fogaskerék

3) Próbáljuk össze a fogaskereket!  Ahol kell még, csiszolgassuk. Mikor már passzolnak és mindkét irányba tudjuk forgatni akadás nélkül, biztonság kedvéért ráírhatjuk és megkelölhetjük a fogaskerekek helyzetét, illetve én megjelöltem azokat a pontokat, ahol a középső fogaskerékkel találkoznak a kis kerekek. Ha összerakáskor pont így illesztjük, elvileg nem szabad, hogy akadjon. Ez a lépés elméletileg nem szükséges, ha nagyon pontosan tudunk vágni, de nekem szükséges volt… 🙂

kötélverő fogaskerék

Doboz elkészítése

Az alábbi képen láthatók a doboz méretei és a kötélverőhöz szükséges faanyag:

kötélverő faanyag

3) Az egyik 24 x 30 cm-es rétegelt lapot elővesszük, kimérünk rajta alulról 5 cm-t (a talp) illetve a tető vastagságát is rámérjük ceruzával. Így megkapjuk a köztes területen azt a részt, ahol a fogaskerekek forogni fognak. Ennek a belső területnek kimérjük a közepét és oda fúrunk egy lyukat 6-os fúróval, ez lesz a középső fogaskerék tengelye, amit be is helyezünk. Ezután szépen a szélső fogaskerekek helyzetét is egyesével hozzámérjük-próbálgatjuk a középső kerékhez (eleinte érdemes egy szög beverésével szimbolizálni a tengelyt és úgy forgatni a kereket). Amint úgy érezzük, hogy 1-1 kerék jó helyen van, jöhet a következő, amíg a végén így tudjuk forgatni mindet, 6-os fúróval ezeknek a helyeknek a közepét is átfúrjuk:

4) a másik 24 x 30 cm-es rétegelt lapot pontosan ugyanezeken a helyeken kifúrjuk szintén 6-os fúróval (egymásra tesszük a két rétegelt lemezt, összefogjuk őket és átfúrjuk).

5) Az oldalát is kivágjuk (nálam ez is kukázott rétegelt lemezből lett), de tetődeszka vagy bármi más megfelel. A hossza 31 cm legyen, a szélességét a legjobb ha kimérjük (nekem 5.2 cm volt, mivel az alja 5×5 cm-es stafni fából készült)

6) Ezután következik a doboz összeállítása (az oldalát ne tegyük fel, az csak a legutolsó lépés). A fenti képen láthatóak a lyukak a rögzítéshez (6-os fúró). Mivel azt szerettem volna, hogy egyszerűen szétszedhető legyen a doboz, hogyha a fogaskerekek megsérülnek, könnyen tudjam javítani, a doboz lapjainak egymáshoz rögzítését menetes csavarokkal oldaottam meg.