Fenyőtű kosár – DIY

Fenyőtű kosár – DIY

A természet csodálatos dolgokkal ajándékoz meg minket, csak észre kell venni.

Egy ősi, indián módszerrel készítettem ezt a kis tálkát: fenyőtű kötegeket varrtam szorosan egymás mellé kenderzsineggel. Egyszerű  (bár kissé időigényes) munka, viszont annál fantasztikusabb a végeredmény. 🙂

Kitekintés: A fenyőtű kosár készítése a szeminol indiánokhoz köthető. A szeminolok egy ma Florida környékén élő indián népcsoport, akik fenyőtű kosaraikat áruk szállítására és tárolására használták. Olyan szorosan varrták kosaraikat, hogy még vizet is képesek voltak benne tárolni. Régen a varrótű kagyló volt, “fonalként” pedig vagy mocsárfüveket használtak vagy egy szizal nevű növényt.

Számomra nincs is fantasztikusabb, mint mikor az itt helyben, a természetben fellelhető alapanyagokból készítek valami hasznosat a háztartásba, legyen az faágból könyvespolc, függönykarnis vagy akár ez a kis kosárka-tálka.

Azért különösen kedvesek nekem ezek, mert nincs: műanyag, káros festék, vásárlás, csomagolás, boltba furikázás, évszázadok alatt lebomló anyag, kihasznált ázsiai munkások, stb…. 

Ebben a kosárkában és készítésében minden természetes, még az illata is. 🙂

És a kenderzsineg is magyar (Megj.:bár már gondolkodom, mivel lehetne kiváltani, amit szintén itt helyben el tudok készíteni). Magát a fenyőt sem károsítjuk, hiszen a tálka lehullott tűlevelekből készült és gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségűt vettem magamhoz.

Ráadásul én készítettem saját kezeimmel, ami szintén még kedvesebbé teszi a számomra 🙂

Az én kosárkám-tálkám feketefenyő tűleveléből készült, ami a szomszéd réten éldegél A feketefenyő tűlevele akár 15 cm-re is megnő és habár ez még mindig jóval rövidebb, mint amiből az indiánok (és a kézművesek) készítik kosaraikat, mégsem volt olyan kacifántos a varrás, mint ahogy az elején gondoltam, hogy lesz 🙂 

Hozzávalók:
– pár marék száraz, lehullott fenyőtű, ami lehetőleg ép és minél hosszabb
– kis darabka papír (a videókban szívószál van, de nekem nincs, így készítettem egy kis hengerkét papírból, egy ceruza és papír ragasztószalag segítségével. De bármilyen megfelelő méretű henger megteszi, például toll)
– olló
– tű
– kenderzsineg
– víz

Fenyőtű kosárka

A lenti két videó alapján könnyen tudjátok elkészíteni a kosárkát. Én változtattam néhány dolgon: a tűlevelek végét levágtam és nem lekapargattam, illetve miután egyszer beáztattam forró vízbe, nem tettem  fagyra, hanem egyszerűen letakartam, majd újrafelhasználás előtt megint beáztattam picit. Illetve nem műanyagfonalat használtam, hanem kenderzsineget.
Viszont a lányok kosárkája sokkal szebb lett, így érdemes az utasításaikat követni 🙂

 

* A képek szerzői jogvédelem alatt állnak, kérlek használatukhoz kérj engedélyt tőlem és jelöld meg a forrást. Köszi, hogy betartod 🙂