Csináld magad Robot! – ZÖLD ajándék gyerekeknek!

Csináld magad Robot! – ZÖLD ajándék gyerekeknek!

Karácsony, születésnap,névnap… Ajándékozni öröm, szól a mondás.

Robot házilagNa de mi van akkor, ha az embernél az is szempont, hogy minél kevesebb hulladékkal terhelje a Földet?

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készíts el egy olyan barkácskészletet, amiből a gyerkőc egy robotot tud saját kezűleg építeni.  A végén pedig olyanra festheti, amilyenre szeretné! Amelyik gyerek pedig nem szeret barkácsolni, annak a kész robotot is elkészíthetjük a leírás alapján, így is nagy lesz az öröm! 🙂

Persze lehet játékboltokban vásárolni is ilyen készleteket, de van 3 nyomós érv, ami miatt ezt ne tegyük:

 1. Jó eséllyel Kínában készült (vagy más országban), aminek behozatala nem kis “ökológiai lábnyommal” jár.
 2. Csomagolva van. (Sőt, valószínűleg még több csomagolásba érkezett, csak azoktól a bolt már megszabadította). Műanyag? Le vele.
 3. Harmadrészt ahogy Apukám fogalmazott: ” Nem adok ki 5000 ft-ot néhány darab fáért”. Milyen igaz. Mert miből áll egy ilyen barkácskészlet? Néhány darab fa meg szög. Na bumm, a legtöbb háznál van elfekvőben, de ha körbekérdezünk a faluban, biztos van valakinek, ahol építkezésből megmaradtak. Tehát a költsége valójában minimális. És plusz fát sem kell kivágni miatta.
 4. A bolti robotok jórészt műanyagból vannak. Arról pedig köztudott, hogy bomlási ideje akár több száz év is lehet, közben pedig mérgezi a környezetet és pusztítja az állatvilágot – is. Ez a kis robot fából van, lehet nyüstölni, ennek kutya baja sem lesz az biztos. Ha meg már minden gyerek huszonéves és feltételezzük, hogy már kijátszották magukat, szépen szétszedjük és komposztálhatjuk. A csavarokat meg újra felhasználhatjuk. Kész főnyeremény! 🙂

Tehát kinek ajánlott ilyet készíteni? Annak, aki

 • nem szeretne szeméttel terhelni a Földet és/vagy
 • anyagi okok miatt nem engedheti meg a drága ajándékokat

Mire lesz szükséged?

 • fűrész (legjobb ha dekopírfűrész, mert az gyors)
 • csiszolópapír – az elemek lecsiszolásához, hogy ne menjen szálka a gyerkőc kezébe
 • fúró
 • fadarabok
 • szögek (40-es és 100-as), csavarok (5-ös), szárnyas anyák, fa stiftek egyéni ízlés szerint – ki mivel szeretné díszítgetni a robotját. A mienk nyaka forgatható, ezt egy sima csavarmenettel is meg lehet oldani, de mi beütős anyát használtunk, mert volt itthon.
 • körülbelül 1 órára, míg elkészíted 🙂

És íme a végeredmény, a mi kis robotunk, ami óriási sikert aratott a családban (ennek leírását láthatod alább):

 

Elkészítési útmutató:

Szükséged lesz méretre vágott fadarabokra:

1 db fej
1 db test
2 db kar
2 db láb
(díszítő elemek: szivecske, hátsó bordázat)

Az, hogy mekkora fadarabokat vágunk le, ízléstől függ. A mi esetünkben a test egy jó vastag fakorlátdarabból készült, a fej pedig 5×5 cm-es fenyő stafniból. A karok-talpak pedig valami maradék tetőlécből készültek.

Az előre fúrt lyukakat (hogy a gyerkőcnek a szöget egyszerűbb legyen beütni) 2-es fúróheggyel  előfúrjuk. A fejen kell a 2 antennának lyuk és a két szemnek (esetünkben ezek rajzszögek voltak, így óvatosan a lyukmélységgel, csak egy kicsit fúrjuk meg!):

Robot barkácskészlet házilag

A két fül 5-ös csavarból áll, ehhez 5-ös fúrófejjel fúrjunk egy-egy lyukat a fej két oldalára.

A robot nyaka beütős anyával van megoldva, hogy könnyen forogjon (10-es méret). Ehhez a fej és a test nyak felőli oldalára 10-es fúróval fúrjunk egy mély lyukat. Minél mélyebb, annál jobban “be tudja húzni a nyakát” a robotunk.

Robot házilag

A lábak stifttel vannak megoldva (8-as méret), de ezt is lehet beütős anyával is, ahogy a nyakat. A stifthez is elő kell fúrni a lyukakat: itt arra kell figyelni, hogy először egy mélyebb lyukat fúrjunk egy kisebb fúrófejjel (7-es), majd az elejét tágítsuk ki nagyobb fúrófejjel (esetünkben 8-as). Így a gyerkőc behelyezi a stiftet a lyuk elejébe, majd kalapáccsal jól beüti, beleszorítva ezzel a kisebb méretű előfúrt lyukba.

Robot házilag

A díszítő elemeknek szintén előfúrjuk 2-es fúróval a lyukakat és kész is vagyunk 🙂

A robotunk nagyon menő, forgatható a nyaka, a karjai is mozgathatók, a fülén a szárnyas anyák ide-oda csavarhatók 🙂 Mi kell még egy robotnak? 🙂

Robot házilag
Robot barkácskészlet házilag
Robot barkácskészlet házilag